Foto: muurhagedis
Tim Vochten

Muurhagedis doet het goed in de Antwerpse haven


woensdag 30 augustus 2017

Sinds enkele jaren vertoeven er twee populaties van muurhagedis aan sporenbundels in de Antwerpse haven. Tussen de balaststenen vinden ze voldoende schuilgelegenheid en is er bovendien voldoende ruimte (op ballaststenen en treinbilzen) om snel op te warmen. Beide populaties zijn nog sterk aan het uitbreiden. De kleine populatie nam het voorbije jaar toe van 10 tot 36 individuen, de grote populatie verdubbelde van 73 tot 152 hagedissen. Gezien het dichte spoorwegennet in de Antwerpse haven, is er nog voldoende ruimte voor verdere uitbreidingen.

Ook de levendbarende hagedis vindt een thuis in de Antwerpse Haven. In tegenstelling tot muurhagedissen leven levendbarende hagedissen niet in kolonies, maar veelal solitair. Ze zijn bovendien erg schuw, waardoor je ze niet vaak tegen zal komen. In de haven zijn er de voorbije jaren enkel sporadische waarnemingen gemeld in de omgeving van het rangeerstation.

Beide soorten zijn sterk onder invloed van de klimaatsverandering. Levendbarende hagedis (een noordelijke soort) schuift verder op naar het noorden en zal het wellicht steeds minder goed doen in België. Muurhagedis (een zuidelijke soort) doet het steeds beter met dank aan het opwarmende klimaat. Meereizend met de trein, weet hij bovendien snel nieuwe terreinen te koloniseren. Zo leeft drie kwart van de populaties van de muurhagedissen in Vlaanderen momenteel langs spoorwegen.