Sluikstort aan De Kuifeend en Grote Kreek

De helaasheid der dingen …


maandag 20 juni 2016

De voorbije maanden leek het sluikstorten in het Rangeerstation wel tot het verleden te behoren. Nergens, waar dan ook, werd nog een noemenswaardig sluikstort gevonden. Goed nieuws voor ons als beheerder, voor de Federale Politie die telkens ter plaatse komt om een PV op te stellen en voor de diensten van Infrabel die de sluikstorten opruimen.

Maar helaas … Dat was buiten de waard gerekend. Bijna dag op dag acht jaar na het superstort in 2008, werd opnieuw een sluikstort van grote omvang aangetroffen naast de parking van De Kuifeend. Niet minder dan een veertigtal oude autobumpers en een twintigtal lege plastiek oliebussen werden hier aangetroffen. Deze feiten gebeurden vermoedelijk op 24 mei rond 23 uur. De vaststelling kon gebeuren dankzij enkele alerte vrijwilligers die diezelfde avond op De Kuifeend vleermuizenonderzoek wilden uitvoeren. Zij konden na een korte achtervolging de nummerplaat en het type voertuig noteren.

Diezelfde dag werd bij de ingang van De Kuifeend allerlei oud materiaal zoals luchtfilters, plastieken oliebussen, verpakkingen, enz. aangetroffen. Dit stort kan ook gelinkt worden aan garageactiviteiten. Erger is de olievlek die hier eveneens werd aangetroffen. Vermoedelijk moeten we die laten afgraven.

En zoals het spreekwoord zegt bestaan alle (goede?) dingen uit drie. Een derde sluikstort werd aangetroffen ter hoogte van het toegangsweggetje naar de parking van de Grote Kreek. Hier troffen we enkele tientallen spanbanden aan waarmee bijvoorbeeld houten planken of staalrollen worden samengehouden.

Klacht werd andermaal ingediend bij het team Milieudelicten van de Federale Politie dat intussen de nodige vaststellingen ter plaatse deed.

Nog dit. Korte tijd voor deze sluikstortactiviteiten had een of andere ongelikte beer zonevreemd zand, gemengd met dennenappels en stukjes hout, gedumpt op dezelfde plaats waar enkele tijd later de bumpers werden gevonden.